Prehrana u dječjem vrtiću "Bambi" Vrbovsko

JELOVNIK I
PONEDJELJAK:
BIJELA KAVA, SIRNI NAMAZ, KRUH, SEZONSKO VOĆE, VARIVO OD GRAHA S KUKURUZOM, KOLAČ, SEZONSKO VOĆE.
UTORAK:
KRAFNA, ČAJ, SEZONSKO VOĆE, JUHA OD CVJETAČE, POHANA PILETINA, PIRE, ZELENA SALATA, SIR KRUH.
SRIJEDA:
MLIJEKO, MARMELADA, MASLAC, KRUH, SEZONSKO VOĆE, VARIVO S POVRĆEM I MESOM, KRUH, SALAMA, KRUH.
ČETVRTAK:
GRIZ NA MLIJEKU, SEZONSKO VOĆE, JUHA, MLJEVENO MESO, PAŠTA, SALATA, SEZONSKO VOĆE.
PETAK:
ČAJ, TVRDI SIR, KRUH, SEZONSKO VOĆE, BAKINA JUHA, RIBA, BLITVA I KRUMPIR, KRUH, VOĆNI JOGURT.

JELOVNIK II
PONEDJELJAK:
MLIJEKO, MARMELADA, KRUH, SEZONSKO VOĆE, VARIVO OD GRAŠKA, KOLAČ/KEKSI, SEZONSKO VOĆE.
UTORAK:
PALENTA, BIJELA KAVA, SEZONSKO VOĆE, JUHA OD CVJETAČE, GULAŠ OD PILETINE, RIŽA, KRASTAVCI, JOGURT, KRUH.
SRIJEDA:
SIR, SALAMA, KRUH, ČAJ, SEZONSKO VOĆE, VARIVO OD POVRĆA. PEČENO MESO, KRUH, KEKSI, MLIJEKO.
ČETVRTAK:
VRHNJE, KRUH, SEZONSKO VOĆE, MESNE OKRUGLICE, PIRE KRUMPIR, KRUH, SEZONSKO VOĆE.
PETAK:
ZDENKA SIR, KRUH, KAKAO, SEZONSKO VOĆE, JUHA, PAŠTA S TUNOM, ZELENA SALATA, KRUH, VOĆNI JOGURT.

JELOVNIK III
PONEDJELJAK:
SVJEŽI SIR S VRHNJEM, PECIVO, KAKAO, SEZONSKO VOĆE, GRAŠAK VARIVO, PUDING, SEZONSKO VOĆE.
UTORAK:
ČAJ, MASLAC, KRUH, SEZONSKO VOĆE, JUHA OD BROKULE, RIŽOTO OD PILETINE, CIKLA, KRUH, JOGURT, KRUH.
SRIJEDA:
MLIJEKO, NUTELLA, KRUH, SEZONSKO VOĆE, VARIVO OD POVRĆE, POLPETE OD MESA, KRUH, SEZONSKO VOĆE.
ČETVRTAK:
MLIJEKO, SIRNI NAMAZ, KRUH, SEZONSKO VOĆE, JUNEĆI ŠNICLI U UMAKU, PIRE KRUMPIR, KRUH, SALAMA, KRUH.
PETAK:
MARMELADA, KAKAO, KRUH, SEZONSKO VOĆE, JUHA, RIBA, ŠPINAT S KRUMPIROM, KRUH, VOĆNI JOGURT.

JELOVNIK IV
PONEDJELJAK:
MLIJEKO, MASLAC, KRUH, SEZONSKO VOĆE, KREM JUHA OD POVRĆA, NJOKI S VRHNJEM, SEZONSKO VOĆE.
UTORAK:
ČOKOLADNE PAHULJICE, MLIJEKO, SEZONSKO VOĆE, GULAŠ, PALENTA, KRUH, SALATA OD KUPUSA I MRKVE, TVRDI SIR, KRUH.
SRIJEDA:
JOGURT, PECIVO, SEZONSKO VOĆE, JUHA OD BROKULE, PILETINA, MLINCI, PARADAJZ SALATA, KRUH, KEKSI, MLIJEKO
ČETVRTAK:
ČAJ, PEKMEZ, KRUH, SEZONSKO VOĆE, VARIVO OD POVRĆA, KOLAČ, SEZONSKO VOĆE.
PETAK:
SIR, KAKAO, KRUH, SEZONSKO VOĆE, JUHA, RIŽOTO OD POVRĆA, CIKLA SALATA, VOĆNI JOGURT.

PREHRANA VRTIĆA "BAMBI" VRBOVSKO
Vrijedne i odgovorne tete kuharice izradile su Jelovnik prema novim prehrambenim standardima i normativima. Prehrana se temelji na cjelovitim žitaricama, sezonskom voću i povrću, tamne vrste kruha, lakše probavljiva mesa, mlijeko i mliječni proizvodi. Sastavljeni su jelovnici za proljeće - ljeto i jesen - zimu. Koristimo se i receptima knjige „Vrtićka kuharica za mame i tate“, djelo nastalo u suradnji s medicinskim sestrama, zdravstvenim voditeljicama i glavnim kuharicama dječjih vrtića Grada Zagreba. Promišljamo, pripremamo i nudimo ono što je dobro i najbolje za našu djecu.
Česta pitanja naše djece:
Mama , zašto naš špinat nije kao u vrtiću ?
Teta kuharica, molim te hoćeš li napisati recept mojoj mami...
Mama , zašto naš špinat nije kao u vrtiću ?
Teta kuharica, molim te hoćeš li napisati recept mojoj mami...
Drage mame i tate recepti su tu:

BAKINA JUHA
½ dcl ulja, 1 manji luk – nasjeckani, 4 žlice brašna, 1 žličica crvene paprike, 2 l vode, 2 goveđe kocke za juhu, Pola žličice kima, peršin, list celera.
POSTUPAK PRIPREME;
Na ulju lagano popržiti malo luka, brašno, crvenu papriku. Zaliti s vodom i dodati ostale začine. Kuhati oko 30 minuta. Po želji dodati rezance ili prepečene kockice kruha.
POSTUPAK PRIPREME;
Na ulju lagano popržiti malo luka, brašno, crvenu papriku. Zaliti s vodom i dodati ostale začine. Kuhati oko 30 minuta. Po želji dodati rezance ili prepečene kockice kruha.

ŠPINAT
½ dcl ulja, 2 žlice brašna, 900 g špinata ( Ledo), 3 dcl mlijeka, 2 kocke za juhu, papar, sol, 1 kisela vrhnja.
POSTUPAK PRIPREME;
U posudu staviti ulje i lagano popržiti brašno, dodati mlijeko, špinat i ostale začine.Kuhati i pred kraj dodati malo sitno sjeckanog češnjaka. Posebno skuhati krumpir i sjediniti sa špinatom i dodati 1 kiselu vrhnju.

UMAK OD RAJČICE
5 žlica ulja, 1 žlica brašna, 9 dcl vode, 460 g pirea od rajčice, sol, šećer.
POSTUPAK PRIPREME;
Na ulju lagano popržiti brašno, doliti hladnu vodu i pire od rajčica, kuhati dodati sol i šečera po ukusu. Naše tete kuharice stave više šečera i umak je sladak.

NJOKI
1 l vode, 8 dag margarina, malo soli, ½ kg oštrog brašna, 2 jaja, prezle, kiselo vrhnje,
POSTUPAK PRIPREME;
POSTUPAK PRIPREME;
U posudu s vodom dodati margarin, sol i ukuhati brašno kao za palentu. Staviti na dasku da se ohladi.Izraditi sa jajima i oblikovati njoke. Kuhati 5 minuta ,ocijediti i uvaljati u prepržene prezle. Po ukusu staviti šećera ili kisele vrhnje s malo šećera.

KOLAČ OD GRISA
1 l mlijeka, 2 dcl grisa, 1 dcl šećera, 2 vanilij šećera.
POSTUPAK PRIPREME;
Gris ukuhati sa šećerom u mlijeku i ohladiti.Izraditi 1 margarin i oko 2 dcl šlaga (Hople). U kalup složiti kekse ( Pettit beure)i na njih krema od grisa .Na vrh prekriti šlagom i naribati čokolade.