Prehrana u vrtiću - Dječji Vrtić Bambi Vrbovsko | službene web stranice

Go to content

Prehrana u vrtiću

Roditelji
PREHRANA VRTIĆA "BAMBI" VRBOVSKO
Vrijedne i odgovorne tete kuharice izradile su Jelovnik prema novim prehrambenim standardima i normativima. Prehrana se temelji na cjelovitim žitaricama, sezonskom voću i povrću, tamne vrste kruha, lakše probavljiva mesa, mlijeko i mliječni proizvodi. Sastavljeni su jelovnici za proljeće - ljeto i jesen - zimu. Koristimo se i receptima knjige „Vrtićka kuharica za mame i tate“, djelo nastalo u suradnji s medicinskim sestrama, zdravstvenim voditeljicama i glavnim kuharicama dječjih vrtića Grada Zagreba. Promišljamo, pripremamo i nudimo ono što je dobro i najbolje za našu djecu.

Česta pitanja naše djece:
Mama , zašto naš špinat nije kao u vrtiću ?
Teta kuharica, molim te hoćeš li napisati recept mojoj mami...
Drage mame i tate recepti su tu:
BAKINA JUHA
½ dcl ulja, 1 manji luk nasjeckani, 4 žlice brašna, 1 žličica crvene paprike, 2 l vode, 2 goveđe kocke za juhu, Pola žličice kima, peršin, list celera.


POSTUPAK PRIPREME;
Na ulju lagano popržiti malo luka, brašno, crvenu papriku. Zaliti s vodom i dodati ostale začine. Kuhati oko 30 minuta. Po želji dodati rezance ili prepečene kockice kruha.
ŠPINAT
½ dcl ulja, 2 žlice brašna, 900 g špinata ( Ledo), 3 dcl mlijeka, 2 kocke za juhu, papar, sol, 1 kisela vrhnja.
POSTUPAK PRIPREME;
U posudu staviti ulje i lagano popržiti brašno, dodati mlijeko, špinat i ostale začine.Kuhati i pred kraj dodati malo sitno sjeckanog češnjaka. Posebno skuhati krumpir i sjediniti sa špinatom i dodati 1 kiselu vrhnju.
UMAK OD RAJČICE
5 žlica ulja, 1 žlica brašna, 9 dcl vode, 460 g pirea od rajčice, sol, šećer.
POSTUPAK PRIPREME;
Na ulju lagano popržiti brašno, doliti hladnu vodu i pire od rajčica, kuhati dodati sol i šečera po ukusu. Naše tete kuharice stave više šečera i umak je sladak.
NJOKI
1 l vode, 8 dag margarina, malo soli, ½ kg oštrog brašna, 2 jaja, prezle, kiselo vrhnje,

POSTUPAK PRIPREME;
U posudu s vodom dodati margarin, sol i ukuhati brašno kao za palentu. Staviti na dasku da se ohladi.Izraditi sa jajima i oblikovati njoke. Kuhati 5 minuta ,ocijediti i uvaljati u prepržene prezle. Po ukusu staviti šećera ili kisele vrhnje s malo šećera.
KOLAČ OD GRISA
1 l mlijeka, 2 dcl grisa, 1 dcl šećera, 2 vanilij šećera.
POSTUPAK PRIPREME;
Gris ukuhati sa šećerom u mlijeku i ohladiti.Izraditi 1 margarin i oko 2 dcl šlaga (Hople). U kalup složiti kekse ( Pettit beure)i na njih krema od grisa .Na  vrh prekriti šlagom i naribati čokolade.
Back to content