Edukacija roditelja - Dječji Vrtić Bambi Vrbovsko | službene web stranice

Go to content

Edukacija roditelja

Roditelji
Odgoj djeteta – izazov za roditelja
Kad govorimo o odgoju djeteta prva nam je pomisao zadovoljiti sve djetetove potrebe. Naravno, to je primarni cilj, no danas nam se događa da roditelji u ostvarenju tog cilja čine pogreške koje mogu , umjesto da dijete postane samostalno, samouvjereno i empatično, dovesti do toga da dijete postane razmaženo i teško surađuje sa vršnjacima. Odgoj djeteta teška je i zahtjevna zadaća koja zahtjeva od roditelja mnogo strpljenja i umijeća. Ponekad se dogodi da roditelji u želji da dijete stekne samopouzdanje pretjeruju s pohvalama čime dijete stiče dojam da sve što učini je jako dobro. Pri prvom neuspjehu u vrtiću ili školi dijete proživljava teške trenutke, gubi samopouzdanje, te počinje izvršavati samo one zadatke za koje je sigurno da će ih moći izvršiti. Svaka pohvala djetetu je ugodna, ali osim pohvala važno je dijete poticati da se trudi i ustraje i u težim zadacima. Pa ga nakon pohvale za lijep crtež potaknite da pokuša crtež dopuniti nekim detaljem i sl.

Popustljivost i ispunjavanje svih dječjih želja još je jedna od čestih pogrešaka roditelja. Svatko od nas svom djetetu želi dati što više, ali u svemu tome treba naučiti dijete da postoji granica. Svaki pozitivni rezultat djeteta ne zahtjeva nužno nagradu. Mnogo je lakše popustiti i ispuniti djetetu želju nego slušati njegov plač ili ljutnju. Pokušajte razgovarati i objasniti djetetu kratko i jednostavnim rečenicama zbog čega nešto ne možete kupiti ili zašto ne možete ići gdje ono u tom trenutku želi. Dogovorite se s djetetom kada će to biti moguće napraviti, ali pripazite da ga ne ucijenite( ići ćemo ako napraviš to i to… Nakon određenog vremena vratit će vam istom mjerom: napravit ću što tražiš, ako mi kupiš…ili ako ćemo ići…).Dogovor treba biti bez uvjeta.

Često se događa da roditelj pun ljubavi prema svom djetetu zanemari informaciju da je dijete učinilo  nešto loše ili pokuša opravdati  svoje dijete ( ne mogu vjerovati da bi ono to napravilo, sigurno ga je netko nagovorio, možda je slučajno i sl…). Nemojte ga opravdavati onda kada je uz vas, shvatit će da ste ga zaštitili jednom, dva puta i očekivati će vašu zaštitu i opravdanje za svaku lošu stvar koju napravi. Zastanite i razmislite – i vaše dijete doživljava promjene. Raste i  sazrijeva, sluša i vidi razne stvari i dobre i loše. Nestašluci su sastavni dio odrastanja, a i vaše dijete raste…. Pitajte ga što se dogodilo, zbog čega je učinilo to što je učinilo. Potaknite ga se ispriča, popravi ako je nešto potrgalo, potičite ga na pozitivne reakcije.

Kažnjavanje je jedan od oblika discipliniranja djece kojim se roditelji ponekad služe. Fizičko kažnjavanje djeteta nikako nije rješenje jer djetetu šalje negativnu poruku. Ono tada smatra: ako sam ja dobio batine jer sam učinio nešto loše, onda i ja mogu udariti druge kad oni naprave nešto loše. Recite djetetu zbog čega njegovo ponašanje nije primjereno, a kao kaznu  uskratite mu gledanje TV, odlazak na igru s prijateljem, vožnju bicikla i sl. Objasnite mu koliko će kazna trajati i  ustrajte u  njenu provođenju. Pokušajte što više vremena provoditi s djetetom u igri i razgovoru. Učite ga da već od najranije dobi sudjeluje u jednostavnim kućanskim poslovima (spremanje igračaka, odjeće,obuće….), uključite ga u svakodnevne aktivnosti poput pripreme ili raspremanja stola, ponekad u pripremu jela koliko je to za dijete moguće. Razgovarajte s djetetom o određenim temama koje se tiču vaše obitelji (gdje planirate otići na izlet ili na more…), uključite ga donošenje odluka ako  se radi o nekim jednostavnijim stvarima - kupnji nekih namirnica, posteljine za njegov krevetić, odjeće ili obuće jer će na taj način ono shvatiti da  poštujete njega i njegovo mišljenje. Svakako važne odluke za obitelj donosite sami, a djetetu objasnite zašto je odluka takva. ( Ići ćeš baki jer tata ide na put, a ja ne stignem po tebe u vrtić ili odlučili smo  te upisati u vrtić jer mama i tata rade, a mislimo  da će tebi biti lijepo igrati se s prijateljima umjesto da si  sam s bakom  i djedom i sl.) Trudite se svom djetetu biti oslonac, pružite mu utjehu kad je tužno, smijte se s njim kad je sretno, ali odredite pravila i  granice kako bi uživali u njegovu odrastanju i plodovima svog roditeljstva.
Zašto je važno čitati djeci?
Tekst pripremila odgojiteljica Jasminka Mrvoš.

Čitanje djeci izvrstan je oblik učenja. Čitanje, osim što omogućuje učenje, istovremeno potiče specifične funkcije mozga koje su osnova kasnijem učenju u životu djeteta.
 
Zapamtite: kao roditelj, imate moć povećati potencijal učenja vašeg djeteta tako da učinite da knjige naprosto postanu sastavni dio djetetova života!
 
Velik broj istraživanja pokazuje da je čitanje djetetu od najranije dobi jednako važno za njegov razvoj kao i briga o njegovim osnovnim potrebama (potreba za hranom, odmorom, igrom…). Djeca koja tijekom prvih godina života čuju mnogo riječi i koja su aktivno uključena u komunikaciju imaju bolje rezultate na testovima znanja i vještina u osnovnoj školi nego djeca koja nisu bila tako bogato izložena jeziku. Knjige sa slikama namijenjene maloj djeci privlače pažnju djeteta i potrebno ih je uvoditi u djetetov život od najranije dobi. Čitanjem i prelistavanjem slikovnica od najranije dobi, pa čak i onda kada dijete ne razumije što mu se govori izgrađuje se poseban odnos bliskosti i povezanosti između roditelja i djeteta. Kada govorimo o čitanju moramo naglasiti da ono igra veliku ulogu u cjelokupnom razvoju djeteta (emocionalnom, intelektualnom, jezičnom, socijalnom, …). U početku se djeca mogu meškoljiti i odvraćati pažnju tijekom čitanja, ali s vremenom će naučiti biti na miru tijekom trajanja knjige. Zajedno s razumijevanjem čitanja dolazi i snažnija samodisciplina, dulja pažnja, bolje pamćenje, a sve te sposobnosti koristit će djetetu kada krene u školu.

  • Dijete čuje iste riječi, rečenice i fraze, uči koristiti riječi na pravilan način i u pravilnom kontekstu, a to utječe na usvajanje pravila materinskog jezika.
  • Knjige sa slikama pomažu da dijete poveže značenje teksta sa slikom, potiču razvoj govora, pažnje, koncentracije, pamćenja, razvija se sposobnost zaključivanja, bogati se rječnik i stječu se znanja te dobivaju informacije.
  • Čitanje ima i veliki utjecaj na razvoj djetetove mašte i kreativnost. Redovito čitanje priča vodi i do dobrog govornika materinskog jezika.

Knjige imaju moć da koriste djeci na mnoštvo načina. Kao roditelj, čitanjem svom djetetu činite jednu od najvažnijih stvari pripremajući djetetu temelje za njegova akademska ostvarenja. Vrlo brzi razvoj i mnoštvo pitanja koja djeca postavljaju (tko?, što?, gdje?, kako?) pružaju mnogo prilika da roditelji upotrijebe knjige kako bi pomogli djeci da postave pitanja i odgovore na njih. Dok djeci čitaju knjige, roditelji mogu postavljati pitanja koja će djetetu pomoći da uvježba novo što uči («Kako kaže krava?»), da nauče nešto o uzroku i posljedici («Što će se dogoditi?»), te razviju vještine razvrstavanja i organiziranja.
 
Dijete usvaja kulturu čitanja knjiga, ali i kulturu slušanja, a to će biti vrlo korisno kada krene u školu.
Važno je da dijete od rane dobi stječe naviku čitanja knjiga. Čitanje od rane dobi pomaže djeci da na čitanje gledaju kao na izvor zadovoljstva, a ne kao na obvezu. Djeca koja su izložena čitanju kroz odrastanje će češće birati knjige pored video igrica, televizije, i ostalih vidova zabave. Pomognite vašem djetetu da zavoli knjigu, čitajte mu!

Nekoliko savjeta kako čitati:
Osigurajte udobno i mirno mjesto za čitanje, mjesto na kojem će se vaše dijete osjećati sigurno i udobno jer u takvoj atmosferi čitanje postaje nešto čega će se dijete rado sjećati i čemu će se rado vraćati. Ako je moguće, uvedite ritual čitanja prije spavanja. Studije pokazuju da se nakon čitanja djeca osjećaju sigurnije i ugodnije tijekom spavanja. Držite knjigu ispred djeteta kako bi dijete moglo vidjeti tekst i slike. Uključite dijete u čitanje tako da razgovarate o slikama, postavljate pitanja, komentirate… Počnite s kraćim pričama. Kako se bude povećavala djetetova pažnja čitajte sve duže i duže priče. Koristite različite glasove i zvukove, dramatizirajte, pokušajte dočarati atmosferu iz priče jer tako razvijate djetetovu auditivnu percepciju, a čitanje djetetu postaje zanimljivije. Pokazujte rukom riječi koje čitate jer dijete tako usvaja vezu između pisanog i govornog jezika. Također, djeca nisu rođena sa znanjem da se tekst čita s lijeva na desno, a to se jedna od važnih predčitačkih vještina. Ako dijete želi nekoliko puta čitati istu priču to mu i omogućite. Ponavljanjem iste priče djeca razvijaju pamćenje. Nakon što ste zajedno sa svojim djetetom pročitali priču, pokušajte je prepričati po sjećanju. Pitajte dijete što se dogodilo u priči, koji su glavni likovi i sl.
Poštovani roditelji !
Polazak djeteta u vrtić velik je događaj u životu Vas i Vašeg djeteta. Vi i Vaše dijete trebate se prilagoditi novonastaloj situaciji i prevladati svoje brige, strahove i nesigurnosti. Treba se prilagoditi na nova lica, novi prostor, ritam življenja, usvojiti nove navike... Planirajte nekoliko dana godišnjeg odmora u periodu prilagodbe kako biste omogućili djetetu postupno produžavanje boravka i olakšali prilagođavanje.
Ponašanja roditelja koja će olakšati djetetovu prilagodbu na vrtić...

1. pozitivan stav prema vrtiću
2. ohrabrivanje djeteta
3. povjerenje u osobe koje će se u vrtiću brinuti za vaše dijete
4. aktivno uključivanje u igru i aktivnosti u odgojnoj skupini (budite primjer svome djetetu)
5. roditelj se od djeteta treba oprostiti smireno, strpljivo, nježno, ali odlučno ( bez produljivanja i predomišljanja)
6. postupno produljivanje boravka djeteta u prvim danima
7. djetetu naglasiti potpunu vjerojatnost svojeg povratka ( sigurno ću doći po tebe, čim obavim....)
8. držati se dogovora ( obećanja) o vremenu boravka; nipošto nemojte lagati djetetu ( nepridržavanje dogovora kod djeteta stvara nesigurnost i nepovjerenje)
9. dopustiti djetetu da u vrtić ponese omiljenu igračku ili predmet
10. dovodite dijete kontinuirano, jer svaki prekid dovodi do ponavljanja prilagodbe
11. poštedite dijete dodatnog stresa poput odvikavanja od bočice, dude u vrijeme prilagodbe
12. ako ste išli u vrtić pričajte mu o svojim doživljajima....
Djetetu je u periodu adaptacije od najveće pomoći roditelj.Pristupajte odlasku u vrtić smireno s povjerenjem u dijete i odgojiteljicu i prijateljski prema drugoj djeci u vrtiću, jer tada će se dijete u njemu dobro osjećati.
KAKO VODITI DIJETE KROZ TELEVIZIJSKI SVIJET ?
UTJECAJ TV-a NA RAZVOJ DJECE;
Kako nam govori moderna znanost, mozak se najbolje razvija u najranijim godinama života. Dijete uči kroz igru, oponašajući svijet oko sebe. Razvoj mozga ne potiče igračka već iskustva u igri.Razvojem dječje mašte djeca pronalaze načine da sve doživljeno obrade kroz svoj imaginarni svijet. Televizija je jedan od najraširenijih masovnih medija- jednostran- gdje nema dvostrane komunikacije pa djetetov razvoj stagnira.Gledanje televizije smanjuje aktivnost lijeve hemisfere mozga koja je zaslužna za razvoj govora, čitanja i analitičkog mišljenja.Jarke boje i brza izmjena slika zaokupljuju pažnju djece poput hipnoze i na taj način oduzimaju djetetu mogućnost da samo i neovisno koristi svoj mozak. Igra, čitanje,razgovor, razni hobi, društvene interakcije ili čak neke određene aktivnosti npr. šetnje omogućuju djetetu da svoj mozak iskoriste na mnogo aktivniji način.
ŠTO I KAKO GLEDATI TV ?
  • važno je da TV nije smještena u sobi djeteta, već na mjestu sa kojeg u svakom trenutku znamo što dijete gleda.

  • ograničiti vrijeme boravka uz TV i u tome budite dosljedni.

  • ukoliko je do sada mnogo vremena provodilo uz tv, svaki dan malo skratite tako će biti bezbolnije naravno uz objašnjenje o štetnosti.

  • odaberite iz programa sadržaje edukativnog karaktera (ostalo prokomentirajte dobro - loše - zašto?).

  • odabrane sadržaje gledajte s djecom prokomentirajte ih, jer tako se razvija kritičnost  prema medijima.

  • kada se jede TV treba biti ugašena da bi djeca bila svjesna da jedu i hrane koju jedu.


PROVODIMO KVALITETNO VRIJEME S DJETETOM I NE DOPUSTIMO DA TV POSTANE DADILJA I ODGOJITELJ DJECE !

Back to content